У нашому асортименті представлено професійний посуд із чавуну і ця стаття присвячена йому.

Секрет лиття предметів із чавуну спочатку належав Китаю: ще V столітті до н.е. китайці опанували технологію, використовуючи майстерність для створення статуй, надгробків, огорож сходів в імператорських палацах та інших художніх конструкцій. Сьогодні чавун – один із найдешевших матеріалів, якому властива виразність та візуальна масивність, що особливо цінується в архітектурі та сучасній промисловості.

Догляд за чавунним посудом

Чавунний посуд і його походження

Якщо в 14 столітті в Європі та Азії виливались гарматні ядра, списи та дзвони, то в 1699 завдяки Абрахаму Дербі, що здійснив переворот у металургії, трудомісткий і дорогий процес виробництва істотно спростився після створення перших доменних печей, що працюють від вугілля. Саме це дозволило створювати якісний чавунний посуд, який вже не був надбанням багатіїв, а став доступним простому народу. Люди помітили, що варто розворушити вугілля чи підсипати палива, як «чарівний казанок» одразу закипав – на такому жаровні можна було приготувати суп і пироги.

Прогресивні ідеї Дербі допомогли майбутнім поколінням інженерів, які створюють мости, каркаси. Поступово важкі та незручні ємності змінилися акуратними та ергономічними сковорідками, каструлями, каченятами, які є незмінною частиною побуту сучасної людини.

Чавунний посуд є найбільш довговічним і практичним, багато зразків кухонного приладдя з цього сплаву можуть передаватися з покоління в покоління. З роками посуд не тільки зберігає всі позитивні якості, а й навіть покращує їх. Козанки та сковорідки з цього матеріалу рівномірно прогріваються, тривалий час зберігають температуру: для кожного типу приготування страви, чи то жаріння чи гасіння, існує свій неповторний зразок кухонного начиння.

Якщо ви придбали посуд із чавуну

Якщо це перший екземпляр у вашій колекції і раніше ви не мали справи з таким посудом, слід обов'язково звернути увагу на кілька простих правил першої експлуатації.

Після покупки довгоочікуваної чавунної сковорідки без емальованого покриття (в якій, до речі, найкраще виходять млинці), ємність потрібно ретельно вимити і почистити. Оскільки всі вироби з чавуну без покриття змащуються машинним маслом, для першого етапу очищення найкраще підійде м'яка ганчірочка і неабразивний м'який миючий засіб.

Підготовка чавунного посуду до використання

Після того, як ви витерли масло і ретельно вимили посуд гарячою водою, сковороду або каструлю потрібно прожарити з сіллю - вся процедура триває близько 20-30 хвилин. Коли сіль почне стріляти - посуд можна знімати з конфорки. Це робиться для того, щоб остаточно позбутися машинного масла, запаху і взагалі всього стороннього, що знаходиться на поверхні виробу. Місткість краще прогріти в духовці при температурі до 200 °C, але підійде і звичайна газова або електрична плита. Сіль потрібно висипати, дати ємності охолонути і промити ще раз холодною водою.

Підготовка чавунного посуду до використання

Останній етап підготовки новонабутої каструльки – змащення маслом для створення антипригарного захисного шару. Для процедури вам знадобиться будь-яка рослинна олія (найкраще підійде та, яка швидко сохне, наприклад, лляна або з виноградних кісточок) і невеликий пензлик для змащування. Всю внутрішню поверхню ємність необхідно ретельно змастити олією, а надлишки промокнути паперовим рушником або серветкою. Підготовлений посуд потрібно помістити в духовку, перевернувши догори дном, і залишити в духовці на 3 години при температурі 180 C. В результаті цієї нехитрої операції масло висихає, надійно захищаючи сам чавунний виріб від корозії, а ваші майбутні кулінарні шедеври від пригорання.

Як продовжити термін служби чавунного посуду?

Догляд за чавуном не забере багато сил і часу, але правильне і грамотне ставлення до кухонного начиння допоможе продовжити термін служби улюбленої каченя. Щоб посуд завжди був у відмінному стані, вам потрібно дотримуватися кількох правил:

  • Чавунний посуд після миття потрібно обов'язково висушити: мокрий сплав швидко іржавіє. З тієї ж причини у ній не можна зберігати їжу. Найкраще після приготування вечері поставити чисту ємність на вогонь на кілька хвилин.
  • Мити такий посуд потрібно неабразивними миючими засобами і тільки вручну, адже металева мочалка або агресивний миючий засіб зітруть захисний шар. Щоб очистити посуд від важких забруднень або їжі, що пригоріла, слід використовувати соду, попередньо заливши ємність водою.
  • Догляд за чавуном істотно спроститься, якщо ви правильно зберігатимете вироби. Сухе, вентильоване місце – саме те, що потрібно.
  • Предмети з цього сплаву не можна мити в посудомийній машині. Незважаючи на те, що таке кухонне начиння не боїться металу, тобто, на ньому можна спокійно різати яєчню, підчіпувати блюдо металевою лопаткою і шкрябати вилкою, вироби з чавуну дуже тендітні. Впустивши таку каструльку з висоти людського зростання на тверду підлогу, ви, швидше за все, більше не зможете використовувати улюблену річ.
  • У розпечену ємність не можна наливати холодну воду: від різкого розмаїття температур виріб може луснути.

Чим відрізняється чавунний посуд із покриттям?

Догляд за чавуном з емальованим покриттям трохи відрізняється від попереднього варіанта. По-перше, такий посуд не вимагає обробки і надходить на прилавки магазинів в ідеальному товарному вигляді, готовому до використання. По-друге, емальований чавунний посуд не можна перегрівати, інакше можна пошкодити покриття, а готувати в ємності зі сколотою емаллю не рекомендується. Як і вироби без покриття, цей тип металевого начиння краще мити м'якими миючими засобами – знов-таки щоб не зіпсувати покриття. А ось користуватись металевими приладами при готуванні суворо заборонено! Краще використовувати як альтернативу ергономічні лопаточки з натурального дерева або кераміки.

Поєднання чавуну та кераміки демонструє найкращі споживчі якості. Такий посуд не б'ється, він довговічний і практичний, вироби не іржавіють. Унікальні антипригарні властивості вивели цей вид виробів професійний рівень.

Професійний чавунний посуд