Правила сервірування класичного банкету

Банкетний стіл, що поле лайки - правильно збудувати полчища тарілок,  чарок і фужерів під силу лише великому тактику

Святковий стіл  - це не тільки розкішні страви, а й їхнє оригінальне оформлення.  Гарне сервірування столу відіграє важливу роль у створенні святкового настрою учасників бенкету.


Сервірування банкетного столу залежить від меню, а всі тонкощі процесу підготовки столів до трапези детально розписані у всіх посібниках з ресторанного етикету. Так, певна послідовність дій допомагає правильно і швидко впоратися з розміщенням численних предметів.  Однак слід пам'ятати і те, що   різні види банкету сервіруються за своїми правилами - званий обід, десертний стіл, прийом, фуршет чи банкет. Варіацій багато, але давайте розглянемо принципи класичного сервірування банкету.

  1. Якщо театр починається з вішалки, то банкет - з правильної розміщення стільців. Відстань між ними має становити від 50 до 80 см, щоб сидячи за столом гості відчували себе комфортно.
  2. Наступний крок – накриття столів скатертиною. Вона повинна бути не тільки бездоганно відпрасованою та чистою, але й обов'язково закривати ніжки столу, звисаючи з краю на 20-30 см.  Щоб стукіт від посуду та приладів не відволікав гостей, під скатертину підкладають м'яку тканину. Традиційно скатертина буває білою, але гарним тоном вважається і скатертина з малюнком, що збігається із загальним. стилем чи декором посуду. А ось темні або яскраві однотонні скатертини. використовуються тільки  для десертних та чайних столів, а також   спеціальних церемоній.
  3. Коли на столах вже розстелено скатертини, приступають до розміщення столового посуду. Тут існує певний порядок: спочатку nbsp; ставлять порцелянову або фаянсову   посуд, потім   прилади та  тільки після цього розставляють кришталь чи скло.


Тарілки
Почнемо з видів: глибока - супова тарілка, велика неглибока - сервіровочна тарілка, середня неглибока - для гарячої страви і найменша - пиріжкова тарілка. - 1,5 – 2 см. Професіонали намагаються максимально точно вимірювати відстань за допомогою   складених вказівного та безіменного пальців, розташовуючи їх між тарілкою та краєм столу.
На тарілку укладаємо серветку та ставимо тарілку для гарячого, а  з лівого боку, по одній лінії, nbsp; на відстані 5-10 см від дрібної їдальні або закусочної тарілки, розташовуємо пиріжкову тарілку. Відстань між ними має бути не меншою за 60-80 см.
 
 
Під час застілля тарілки можуть змінюватися, але тарілка сервіровки постійно залишається на місці.

Столові прибори
Кількість приладів залежить від меню, але виделок та ножів ніколи не кладуть більше трьох пар. Відстань між самими приладами  -   півсантиметра. А ось відстань від столу складає 2 см. nbsp; Праворуч від тари сервіровки розташовуємо ложку для супу, закусочний і столовий ножі, лезом до тарілки, а вилки викладаємо зліва. Єдиною виделкою, розташованою праворуч від тарілок, може бути вилка для устриць. Виделки укладаємо зубцями нагору, а ложки - опуклою стороною на стіл.
Столові прилади розташовують за таким принципом: страва, що подається першим. - Далекий прилад від тарілки, останнє - найближчий.
Отже, йдемо праворуч наліво: ніж для закусок, ложка для супу, за нею розташовуються ножі: ніж для риби, і біля краю тарілки найбільший - ніж для основної гарячої страви.
 
Зліва від тарілки викладаємо вилки. Поруч із тарілкою для сервіровки повинна лежати вилка для основної гарячої страви. Далі вкладаємо малу nbsp; вилку для наступної страви та вилку для риби.
Десертні прилади викладаємо зверху та поперек закусочної тарілки. Ніж і ложка мають бути повернені живцями вправо, а вилка - вліво. Ложка зазвичай лежить далі від тарілки, поруч розташовується вилка, а ніж укладаємо найближче до тарілки. По праву руку (поруч із ножами та ложками) ставимо блюдце, зверху – чашка для чаю з повернутою направо ручкою. А чайну ложечку кладемо безпосередньо на блюдце.

 

Після завершення трапези столові прилади – виделки та ложки повертають навколо своєї осі на 180 градусів.

Келихи

Настає черга кришталевої (скляної)  посуду. Кожен напій має власний предмет сервірування. Фужер для напою до головної страви ставимо проти леза ножа на відстань 1 см від кінчика. А трохи нижче і  правіше встановлюємо  келих для напою до закуски. Існує загальне правило:  склянки і келихи повинні розташовуватися трохи правіше основного фужера в порядку подачі. страв. Їх ставлять блоком у два ряди, півколом або завдовжки. Відстань між келихами має бути приблизно 1 см.

Неодмінна, але дуже важлива. деталь сервірування столу  - Серветки. Вони діляться на обідні та чайні. Місце серветки – на закусочній або пиріжковій тарілці. Важливо, щоб за кольором, фактурою та   малюнку вони гармонували зі скатертиною. Таким чином, ви   посиліть враження від красиво накритого столу. А надати урочистість або романтичність допоможуть квіти, які є невід'ємною частиною прикраси святкового столу. 

Це загальні правила класичного сервірування банкетного столу. Керуйтеся ними під час підготовки вашого застілля. Але у разі великої урочистості, бажано, щоб у сервіруванні брав участь професійний декоратор.

Відмінного вам настрою та приємного апетиту!