Передовий відвідувач ресторану або кафе рідко замислюється про нюанси приготування їжі – мається на увазі саме технологічний процес. Таке поняття як кулінарія не обмежується лише гарним посудом та плитою, на якій готується страва. Шеф-кухарі завжди знають, що увага до деталей та наявність якісних гастроємностей багато в чому визначають рівень обслуговування та швидкість роботи персоналу на кухні.

Гастроємності у громадському харчуванні

Призначення гастроємностей, їх переваги та особливості

Налагодити харчове виробництво та прибуткову ресторанну діяльність без спеціального посуду – неможливо. Кожна професійна кухня обладнується якісним та безпечним начинням: алюмінієвим, з нержавіючої сталі, кераміки, скла та полімеру.

Гастроємність – це, по суті, великий лоток, який використовується для приготування та зберігання продуктів та готових страв. Всі гастроємності випускають з орієнтацією на міжнародні стандарти, тому незалежно від ціни та престижу виробника вироби універсальні та підходять для всіх типів обладнання: холодильних камер, торгових вітрин, духовок тощо. Багато виробів використовуються не тільки як лотки для зберігання їжі: існують особливі види перфорованої продукції, яка застосовується для приготування гарячих страв та кондитерських шедеврів.

Гастроємності з нержавіючої сталі, що використовуються на лінії роздачі

Основною перевагою багаторазового використання гастроємностей є той факт, що на різних етапах приготування страви у вас не виникне необхідності перекладати інгредієнти. Погодьтеся, це не тільки заощадить час кухаря, але й позбавить необхідності мити велику кількість посуду. Страву, упаковану в гастроємність, можна відразу відправити на вітрину (якщо це, наприклад, салат), в гарячий цех для запікання в духовці, або на роздачу в їдальні або фуршет-хаусі.

Типи гастроємностей: характеристики виробів

Гастроємності бувають різними – все залежить від мети та місця, де виріб використовуватиметься. Це можуть бути великі чани, прямокутні лотки та майже плоскі таці з кількома секторами для їжі. Гастроємності виробляються з різних матеріалів, і всі вони мають особливі властивості, придатні для певної категорії закладів громадського харчування.

Використання гастроємностей з полікарбонату в кейтерингу

  • Гастроємності з нержавіючої сталі - найпопулярніший вид обладнання на багатьох професійних кухнях. Металеві вироби можна використовувати будь-якого типу розігріву продуктів. Вони не деформуються згодом, стійкі до проявів корозії. Окрім оригінального зовнішнього вигляду ця категорія допоміжного посуду залучається також гладкістю поверхні: вироби відмінно відштовхують бруд, легко миються, дуже гігієнічні та довговічні. Товари з нержавіючої сталі забезпечать рівномірне прогрівання усієї площі лотка, а це дозволить суттєво скоротити час приготування страви. Хромонікелевий сплав не впливає на смакові якості їжі, зберігаючи максимальну кількість корисних речовин. Металеві гастроємності можуть бути без покриття або зі спеціальною гранітною емаллю, що покращує теплопровідність та антипригарні властивості виробу.
  • Гастроємності з полікарбонату – альтернативний та більш дешевий варіант. Ці вироби витримують великі коливання температур (від -75 до +135), лише на відміну металевої продукції вони дозволять покупцю ретельно розглянути вміст, оцінити свіжість і апетитність. Ось чому ці гастроємності стали перевагою супермаркетів, фуршет-барів та їдалень і використовуються для демонстрації страв у вітрині закладу.
  • Керамічні гастроємності – універсальний тип кухонного обладнання, оскільки він не тільки підходить для запікання в духових шафах при +250, але також ефектно виглядає як елемент сервірування святкового столу. Ви можете приготувати свинячі ребра з чорносливом та медом у духовці та подати на стіл, не перекладаючи у тарілку.
  • Меламіне гастроємності – це не що інше, як горезвісні таці, знайомі нам з молодіжних американських комедій про старшу школу. Вони не деформуються, удароміцні та надійні. Це один із найкращих варіантів для шведського столу.

Правила догляду за виробами

Гастроємності

Гастроємності – невибагливий вид посуду. Як правило, такі вироби можна мити вручну та в посудомийній машині. Для цього підійдуть машини тунельного типу або побудовані на основі технології гранул-диск. Багато гастроємності поставляються з кришками. Якщо кришка була втрачена або розбилася – ви завжди зможете замовити аналогічний товар у спеціалізованих магазинах. Зберігати вироби потрібно у вертикальному положенні: у ресторанних закладах має бути особливе місце з кварцовими лампами. Для більшої гігієни разом з перфорованими або сітчастими гастроємностями при викладанні на вітрині або на фуршетному столі використовуються особливі зливні піддони - дренажні полиці.

Сфери використання гастроємностей

Використання гастроємностей на лінії роздачі

Організувати зберігання великої кількості страв та заготовок дуже складно. З цією проблемою зіткнулися не лише ресторани та супермаркети, але також великі концерт-холи, готелі, кейтерингові компанії та корпоративні їдальні. Великі та маленькі торгові площі використовують теплові столи або холодильні камери разом із гастроємностями – залежно від типу продукції. Це дозволяє реалізувати велику кількість продукції за досить серйозного потоку клієнтів. У гастроємності можна презентувати страви на лініях роздачі, використовувати для транспортування, підібравши контейнери з вертикальним або горизонтальним типом завантаження.

Якісні, ергономічні та місткі гастроємності мають великий вплив на весь кулінарний процес. Слід пам'ятати про унікальні експлуатаційні якості виробів, їх функціональність та практичність – правильно підібрані гастроємності здатні суттєво прискорити роботу та підвищити рівень обслуговування вашого закладу.